fredag 2 augusti 2013

Bussresa och nostalgi

Redan när vi fick programmet för Dan Anderssonveckan bokade vi en heldagstur med buss som skulle ta oss till intressanta platser med anknytning till Dan Anderson.Visserligen förstod vi att vi förmodligen varit på de flesta av platserna men det är ändå roligt att se dem igen och få höra berättelserna igen. Och så tycker jag att det är roligt att se de verkligt djupa skogarna där vi lekte som barn.

Första stoppet blev i Gonäs, närmare bestämt utsiktsplatsen i Halvars. I Gonäs bodde Dan och hans fru Olga men grannarna blev störda av hans fiolspel så de fick ett nytt boende en bit bort i Gonäs.


Visst är det vackert.

Nästa stopp gjorde vi vid det hus som Dan och hans gravida fru skulle flytta in i. Det skulle göras i ordning och målas men först åkte Dan till Stockholm för att söka jobb på en tidning som skribent. Han tog in på ett hotell i Klarakvarteren där han avled på natten. Hotellet hade använt cyanid för att få bort löss men i två av rummen glömde de att vädra ur rummen och piska ur sängkläderna. Dan och en man i rummet bredvid blev förgiftade av cyanid under natten och dog. Dan Andersson blev 32 år. Hit fick hans fru Olga flytta ensam och ett halvår senare födde hon deras dotter.


Vi fortsatte sedan in i de djupa skogarna utanför Grängesberg och målet var Bränntjärnstorpet där Dans farföräldrar bodde.


Bränntjärnstorpet

Man får inte gå in i stugan men jag tog några bilder genom några fönster så man kan få en uppfattning om hur det såg ut.Nu fortsatte bussturen på de smala skogsvägarna på väg till Abborrberget  och vidare till Skattlösberg där Loussastugan ligger och där Dan växte upp.


 Skicklig chaufför som fixar de smala vägarna


Med på bussturen fanns förutom en bra guide från Dan Anderssonsällskapet och en trubadur som spelade, sjöng och berättade. Här sjunger Billy Shamrock passande nog "Omkring tiggarn från Louossa" i Skattlösberg.

Lagom till klockan ett var vi framme i Bringsjöberg där Pär Sörman skulle underhålla under en timme. Under en kort period arbetade Dan som lärare i Bringsjöbergs skola men det var inte riktigt hans grej.

 Delar av publiken och skolan i bakgrunden

 Pär Sörman här spelande concertina.

Det var en helt fantastisk dag och när vi kom tillbaka till hotellet vilade vi en liten stund tills det var dags för nästa evenemang. Vi åkte till Saxdalen (eller Rävvåla som det hette förut) där Saxdalens manskör skulle framföra ett program om Nils Ferlin. Vi var där i mycket god tid och det hade redan kommit ett sjuttiotal personer. Vi köpte biljetter och fick bra platser men många som kom fick inte plats och fick vända tillbaka hem. 

Solist Heidi Baier

Sammantagen var det en helt fantastisk dag. Tänk att det finns så många skickliga musiker och sångare och det är lite svårt att välja ur programmet men vi har nog lyckats plocka russinen ur kakan.

2 kommentarer:

  1. En fantastisk dag och jag känner suget att besöka trakterna som till dels präglat min barn- och ungdomstid. Maken och jag får ta bilen och åka uppåt känner jag!

    SvaraRadera
  2. Visst hade vi trevligt!

    SvaraRadera