lördag 3 augusti 2013

Gunde Johanssondagen

På eftermiddagen åkte vi till Nyhammar igen för fler kulturella aktiviteter i Nyhammars Folkets hus. Det var Gunde Johanssondagen och då delas det ut ett pris till hans ära. Gunde har tonsatt många av Dan Anderssons dikter. Han dog 1995 då han var 73 år gammal. Det är hans fru Ingrid som är prisutdelare men själva priset står Dan Anderssonsällskapet för. I år fick musikern Ove Frid priset som var på 50 000 kronor. För några år sedan hörde vi honom spela på Dan Andersons gamla svarta fiol som han har i sin ägo.


 Ove Frid och Ingrid Johansson

Efter prisutdelningen underhöll trubaduren Roine Lindström med några av Dans dikter som Gunde tonsatt och så Gundes egen Torparevisa.

 Roine Lindström

Sedan blev det en kort bensträckare innan nästa trubadur och underhållare äntrade scenen och det var Jämtlands president Ewert Ljusberg. Han är en helt strålande underhållare som sjunger och berättar skrönor.

 Ewert LjusbergTillbaka till hotellet där vi åt en lättare middag och strax efter åtta åkte vi ut i skogen till Knallis kolmila. Man får köra ca en mil på smala skogsvägar för att komma fram och då är man mitt i de djupa och mörka Finnmarkerna. Underhållningen stod Lucas Stark med medmusikanter för. Jag har inte hört honom förut och det var en mycket positiv upplevelse. När vi kom var det fortfarande ljust och sedan föll skymningen och till slut var det totalt mörk i skogen.

 Lucas Stark med sina duktiga medmusikanter

Knallis själv pysslade om sin kolmila och det är inte svårt att föreställa sig vilket slitjobb kolarna hade. Långt ute i skogen och långt från eventuell familj och med flera milor att bevaka.

 Knallis och hans mila

 Knallis och en kolarkompis

Varmt och gott att sitta i milan


Vi var tillbaka på hotellet vid halv ett på natten mycket nöjda efter en bra dag med fin underhållning.

1 kommentar:

  1. Det var en våldsamt aktiv resa ni gjort. Trevligt, men Lennart och jag hade inte orkat :)

    SvaraRadera