måndag 24 mars 2014

Djurgården

I går åkte vi in till stan, närmare bestämt till Djurgårdsbron och därifrån tog vi en promenad i det ljuvliga vårvädret. Vi hade med några guideböcker så det blev en hel del stopp för att titta på diverse sevärdheter. De flesta har jag bara gått förbi utan att reflektera över men nu var vi turister i vår egen stad.

Nordiska Museet är en fantastiskt pampig byggnad som ser ut som ett slott med tinnar och torn. Utanför sitter Karl X till häst. Han var kung mellan 1654 och 1660 under en tid då Sverige krigade på flera fronter. Han är mest känd för tåget över Stora Bält och freden i Roskilde.


 Karl X


Strax bredvid Nordiska museet lyste en gräsmatta intensivt blå. Scilla, ett av de finaste vårtecken, blommade för fullt. Tyvärr blev bilden suddig men jag tycker den är väl värd att visa ändå.

 Nu är det vår för Scillan har tagit över gräsmattan


Vi gick in på Galärvarvskyrkogården och förbi Estoniamonumentet innan vi fortsatte förbi Grönan och in i Djurgårdsstaden och de gamla gränderna där.


 Gröna Lunds gamla huvudentré på Långa gatan


 Dödgrävarbostaden från 1770-talet på Långa gatan 10 B


 Djurgårdsbageriet på Breda gatan byggdes 1852 av Johan Thiel

Fantastiskt roligt att vandra i detta område och precis som i Gamla stan har varje hus en berättelse.
Vi vandrade vidare förbi Franska värdshuset och styrde kosan mot Rosendal där vi tänkte inta en lättare lunch på deras café. På väg dit såg jag dessa påskliljor som är på väg att slå ut.

 
 Påskliljor

Entrén till Villa Oakhill som inrymmer Italienska ambassaden. 
Arkitekten Ferdinand Boberg ritade palatset för Prins Wilhelms räkning.

 Carl Michael Bellman har fin utsikt mot Italienska ambassaden


Nu närmar vi oss Rosendals slott och vi är rejält sugna på lunch men vi blev besvikna för det fanns inget som jag ville ha. Vi gick tillbaks en bit och tog spårvagnen in till stan och åt lite på Kulturhuset.

Rosendals slott (baksidan)

1 kommentar:

  1. Vilken härlig promenad och många bilder. Scillabilden är det inget fel på, det ser ut som ett helt hav av blommor!

    SvaraRadera