fredag 21 mars 2014

Stadsvandring i Gamla Stan

Jag undrar var tiden tar vägen, dagarna går bara fortare och fortare.

I söndags var vi på en stadsvandring i Gamla stan med Christoffer O`Regan och han är en helt suverän berättare. Det var samling vid Obelisken och vädret var fint men ganska så kyliga vindar.

 Vaktparaden


Vi gick in i gränderna bakom Finska kyrkan och ett av stoppen var vid Skeppar Olofs gränd. Dessa gränder besöker vi inte speciellt ofta och det är alltid mysigt med Gamla stans gränder och dess historia.

 Skeppar Olofs gränd

 Här beskådade vi porten till den "polisstation" dit Anckarström fördes efter att ha skjutit Gustav III på Operan 1792. Han gick ett förfärligt öde tillmötes och blev både piskad och rådbråkad innan han avrättades på Skanstulls galgbacke.


 Polisstationen

 Tyska kyrkan i bakgrunden

Vid Baggensgatan låg Ahlströms jungfrubur. Namnet har den fått från en sjökapten Ahlström som bedrev bordell där. Huset är även känt som "den förtrollade prinsessans hus". Det sägs att prinsessan vakar över en skatt som Gråmunkarna grävt ner i källaren på Gustav Vasas tid. Vem prinsessan är förtäljer inte historien och många har försökt hitta skatten men ej lyckats.

Ahlströms jungfrubur på Baggensgatan 231 kommentar:

  1. Intressant med allt som hänt i äldre tider, kryddat med en och annan skröna! Näst sista bilden med lilla balkongen och Tyska kyrkan är fint fångad!

    SvaraRadera