fredag 25 april 2014

Schefflerska palatset

 I onsdags var vi på en guidad konstvisning på Schefflerska palatset som ligger på Drottninggatan 116.  Vi klev av tunnelbanan vid Rådmansgatan och jag fick tillfälle att återse den port som jag så många gånger gått igenom.


 Entrén till Handelshögskolan

Observatoriekullen med ny fin grönska


 Schefflerska palatset som också kallas för Spökslottet lät byggas av köpmannen Hans Petter Scheffler och stod klart omkring år 1700. Under åren 1779 - 1796 var Jacob von Baltzar Knigge ägare till palatset och han var en riktigt elak typ och det är bl a han som står för spökerierna, han var nämligen i maskopi med djävulen. En kall och ruggig vintermorgon 1796 står en svart vagn förspänd med svarta hästar utanför porten och på kuskbocken sitter fan själv. Då kommer den döde Knigge rusande, insvept i sin svarta slängkappa och kastar sig in i vagnen och hela ekipaget drar i väg i all hast så det slår gnistor om hjulen. Efter det så myntades uttrycket "Där tog fan Kniggen".

1925 donerades palatset med en fin konst-och glassamling till Stockholms universitet och de använder palatset bl a till representation.  Utmärkt bra guide som berättade om konstverken och husets historia. Interiören är jättefin med fantastiska stuckaturer och takmålningar.


1 kommentar:

  1. Vacker grönska på kullen! Spöklottets historia är intressant och vilken mängd fantastiska konstverk det rymmer!

    SvaraRadera